Twój koszyk jest pusty
do darmowej dostawy brakuje Ci 500 PLN
Konto
Producenci

Zdrowy cukier - Miód. Czy wolno?

Choć miód uważamy jest za doskonały sposób na zastąpienie cukru (sacharozy) w diecie człowieka, jest bardzo silnie alergizujący, zwłaszcza dla małych dzieci. Najczęściej uczula białko lub pyłek kwiatowy zawarte w miodzie. 

Uczulenie na ten słodki dar natury jest, niestety, dziedziczne. Potomek osób uczulonych prawdopodobnie też może wykazywać nietolerancję miodu. Alergia objawia się zazwyczaj ostrą reakcją układu pokarmowego: biegunką, wymiotami, a także katarem, łzawieniem i wysypką. W przypadku silnych uczuleń może dojść do wstrząsu anafilaktycznego, a nawet śmierci.

Miód zawiera też niewielkie ilości bakterii Clostridium botulinum, co w przypadku niemowląt może spowodować botulinę. To bardzo rzadka choroba, ale równoczesnie niezwykle ciężka. Może doprowadzić nawet do śmierci dziecka. 

Dzieciom powinniśmy go podawać stosunkowo późno, bo dopiero gdy dziecko skończy rok, 1,5 do 2 lat. Wtedy organizmy maluchów powinny być odporne na alergeny w większym stopniu i bez problemu przyjmować mniejsze lub większe ilości w pożywieniu.

Miód to naturalny, zdrowy sposób na poprawę zdrowia. Działa wzmacniająco na układ odporności, pomaga przy bólu gardła, dzięki zawartości dużej ilości cukrów prostych, szybko i efektywnie odżywia organizm. Przy tym jest bardzo smaczny i ładnie pachnie. Jeśli tylko mamy możliwość, starajmy się go stosować w codziennej diecie (choćby do słodzenia herbaty).

Porównywarka
Baby list