Twój koszyk jest pusty
do darmowej dostawy brakuje Ci 500 PLN
Konto
Producenci

Gluten - kiedy wprowadzić?

Słowo gluten od pewnego czasu nie kojarzy się dobrze rodzicom. I choć to produkt, który może uczulać (około 10% alergików spożywczych ma na to uczulenie) i istnieją pewne restrykcje w zakresie jego stosowania u niemowląt, nie powinniśmy się go obawiać.

Gluten jest białkiem roślinnym, które występuje w… pszenicy, owsie, orkiszu, jęczmieniu i życie. Bywa też składnikiem różnego rodzaju środków spulchniających, wypełniaczy, konserwantów…. Słowem, jest wszędzie. Dlatego też tak modne są ostatnimi czasy produkty bezglutenowe i lokale serwujące potrawy w których białko to nie występuje. 

Według zaleceń naukowców, można zacząć go wprowadzać do diety niemowlęcia mniej więcej po 5 lub 6 miesiącu życia (po 5 jeśli było karmione tylko piersią), jednak raczej nie później niż po 7 miesiącu.

Jak zacząć przygotowywać produkty z glutenem? Na pierwszy ogień idzie najczęściej kasza manna, gotowana na gęsto lub pół-gęsto. To łatwy do przyswojenia, delikatny produkt, który nie zalega w trzewiach dziecka. Jeśli chodzi o dawkowanie: na początek ok 2-3 gramów (pół łyżeczki) na 100 ml mleka lub przecieranej zupki. Można ja też podawać z mlekiem matki, które podziała osłonowo na kosmki jelitowe i zwalczy ewentualne dolegliwości. 

Początkowo dawki glutenu muszą być niewielkie. Trzeba sprawdzić organizm dziecka, jego reakcje i proces trawienia. Jeśli wszystko jest w porządku, i nie pojawia się biegunka, wysypka lub bóle brzucha (najczęstsze dolegliwości), można stopniowo zwiększać ilość kaszki, a następnie wprowadzać kolejne produkty.

Można też stosować gotowe produkty w słoiczkach. Szczególnie wtedy, gdy nie wiemy jeszcze jak dokładnie wprowadzić gluten do diety dziecka. “Słoiczki” są potrawami zbilansowanymi i  pomogą go przyswoić w początkowej fazie, a rodzic będzie spokojniejszy o przyszłe posiłki.

Porównywarka
Baby list